Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      ЗВЕРНЕННЯ!!!

      11 жовтня 2011, 0:00 коментарів: 1 переглядів: 7450
                                                                      ЗВЕРНЕННЯ
                                                      до ріелторської спільноти України
                                        з приводу внесення на розгляд Верховної Ради України
                           проекту закону «Про ріелторську діяльність» (№8781 від 07.07.2011 р.)

       
                                             Шановні ріелтори! Поважні колеги! Дорогі друзі!

            Протягом останніх років ми з вами провели успішну та плідну роботу зі становлення ринку ріелторських послуг в Україні. За цей час нам вдалося сформувати  правила та стандарти нашої діяльності, створити таку систему організації ринку, яка гармонійно поєднує права й законні інтереси ріелторів і  споживачів та стимулює розвиток конкурентного середовища у цій сфері. Спільними зусиллями ріелторська діяльність отримала нові імпульси для свого розвитку, стала гарантованим джерелом регулярних надходжень до бюджетів усіх рівнів, запорукою добробуту наших родин.
           На шляху до побудови цивілізованого ринку ріелторських послуг ми не корилися труднощам, не боялися робити необхідні кроки, навіть коли успіх не був гарантований, не впадали у відчай, не віддавали наші долі у руки випадку.  Ми багато працювали: сумлінно, самовіддано, наполегливо  – з вірою, з впевненістю, з волею – і досягали успіху. 
           Наша рішучість у захисті власних прав, відстоюванні спільних позицій як ніколи потрібна нам зараз, у час, коли вибудувану нами  архітектуру ринку ріелторських послуг намагаються зруйнувати, вдаючись до хибних ідеологічних підходів та зачерствілих політичних ініціатив, втілених у проекті закону «Про ріелторську діяльність».
           В обґрунтування необхідності його ухвалення законодавець апелює красномовними тезами про ефективне функціонування ринку нерухомості, підвищення якості ріелторських послуг, посилення рівня захисту споживачів. Однак привабливі гасла  не спроможні замаскувати його дійсну мету – запровадити монопольне регулювання ріелторської діяльності окремо визначеним об’єднанням громадян із легітимізацією Всеукраїнської спілки професійних громадських організацій ріелторів «Ріелторська палата України» у статусі регулятора ринку нерухомості. 
           Докорінна зміна конфігурації вітчизняного ринку ріелторських послуг неминуче обернеться переділом сфери нерухомості на користь обмеженої, хоч і впливової, меншості, позбавленням держави значної частини надходжень від ріелторської діяльності із зосередженням значного фінансового ресурсу в одному контрольованому центрі, суттєвим звуженням прав споживачів наших послуг. 
      Ще більш нищівні наслідки прийняття законопроекту матиме для усієї ріелторської спільноти. 

            Вас, шановні ріелтори, хочуть змусити  знову доводити своє  право на працю. 
           Проект уповноважує Ріелторську палату самостійно визначати підстави для зупинення та поновлення дії кваліфікаційних свідоцтв ріелторів, а відтак – одноосібно обмежувати вашу професійну діяльність. Наділення регулятора законною можливістю свідомого маніпулювання учасниками ринку через важелі адміністративного впливу ставить ріелторів перед важким вибором – або неухильно приймати нав’язані Ріелторською палатою та її лідерами непрозорі принципи і правила  роботи, або ж бути розчавленими під колесами цієї корумпованої монопольної  машини.
            Скажіть, ви з цим згодні?

           Вас, поважні партнери, намагаються залишити без надійного захисника прав та гарантій здійснення вашої професійної діяльності. 
           Забезпечення гарантій діяльності ріелторів проектом закону покладається на утворену лише минулого року організацію – Ріелторську палату України, яка:
       не володіє достатнім досвідом у питаннях захисту прав та представництва інтересів учасників ринку; 
      не користується непохитним авторитетом і довірою ріелторської спільноти, органів державної влади  та громадськості; очолюється особою, позбавленої членства у найстаршому та найвпливовішому об’єднанні фахівців з нерухомості за невиконання статутних вимог та перешкоджання досягненню його мети і завдань. 
           Історичний досвід засвідчує, що організація, яка не спроможна відстоювати інтереси її членів, не здатна, у підсумку, захистити й саму себе. 
           Скажіть, вам такий регулятор потрібен?

            Вас, шановні колеги, прагнуть позбавити гарантій власної фінансової незалежності. 
           Сплата Ріелторській палаті численних регулярних внесків за сертифікацію, реєстрацію, проходження професійної підготовки та підвищення кваліфікації, з одного боку, та демпінг й інші прояви недобросовісної конкуренції всезростаючої кількості нелегальних маклерів, з іншого, -   кардинально звужують ваше право на отримання гідної винагороди за свою працю. Ріелтор втрачає стабільне джерело доходу, можливості для розвитку,  впевненість у кращому майбутньому.   
            Скажіть, Ви готові з цим миритися? 

            Дорогі друзі! Переважна більшість із вас  - працьовиті та освічені люди, у вашому характері -  прагнення до лідерства, волі та незалежності.   Звертаючись до вас від імені Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України - найбільш впливового, чисельного та загальновизнаного всеукраїнського об’єднання ріелторів - закликаю долучитися до наших лав кожного, хто поділяє наші принципи, ідеали, переконання, щоб прийняти кинутий виклик і перетворити його на нашу перемогу. 
          Впевнений, що ріелторська спільнота зможе відмовитися від тягаря старих образ та колишніх підозр, усвідомивши, що існуючі розбіжності незрівнянно слабші за об’єднуючі нас цінності, та згуртувати наші голоси, сили, можливості задля  гідної відповіді на чергове випробування.
           Ми не маємо права обмежити нашу роботу визнанням системних недоліків даного законопроекту. Ми мусимо діяти – рішуче, невпинно, послідовно,  з урахуванням того, що від нашої неспроможності подолати наявну перешкоду постраждають усі – ріелтори, споживачі, держава.
            У підсумку, саме наше єднання, наша консолідована позиція повинні стати вирішальним чинником на заваді ухвалення неприйнятної  законодавчої ініціативи, що спрямована на руйнування нашої етики, наших цінностей, нашої  віри.
            Переконаний, що у нас усіх вистачить волі, мужності, наполегливості для успішного завершення боротьби за власне майбутнє.

       
       Президент АФНУ   Сергій  Злидень

           Ми звертаємося до усіх, кому не байдужі перспективи розвитку ринку нерухомості та власне майбутнє, з пропозицією висловити свої думки та громадську позицію стосовно даного законопроекту на сайті Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України www.asnu.net/talks/82, www.asnu.net. Також Ви можете надіслати свої пропозиції та думки за адресою  info@asnu.net.

      Коментарі

      • Злыдень Сергей

        Злыдень Сергей Анатольевич

        21 жовтня 2011 в 15:15

        Президенту України
        ЯНУКОВИЧУ В.Ф.

        Прем’єр-міністру України
        АЗАРОВУ М.Я.


        Офіційна позиція ріелторської спільноти членів АФНУ
        стосовно проекту закону «Про ріелторську діяльність»

        Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

        Вельмишановний Миколо Яновичу!

        Ріелторська спільнота України висловлює Вам глибоку повагу та тверду віру в якнайшвидшу реалізацію заходів, спрямованих на формування заможного суспільства, конкурентоспроможної економіки та ефективної держави.
        Приємно відзначити, що робота керманичів держави супроводжувалася успішною та плідною розбудовою ринку ріелторських послуг в Україні. Сформована ріелторським співтовариством система організації ринку вже сьогодні забезпечує додержання його учасниками усталених правил і стандартів ведення бізнесу, збалансовує права й законні інтересів ріелторів та споживачів, стимулює розвиток конкурентного середовища у цій сфері. Ріелторська діяльність отримала нові імпульси для свого розвитку та стала гарантованим джерелом регулярних надходжень до бюджетів усіх рівнів.
        Разом з тим, багаторічні спільні зусилля з організації цивілізованого ринку ріелторських послуг можуть бути зведені нанівець унаслідок реалізації останніх законодавчих ініціатив з регулювання сфери нерухомості, втілених у проекті закону «Про ріелторську діяльність» (№8781 від 07.07.2011 р.), внесеному на розгляд парламенту представником провладної партії І.Прасоловим.
        Це змушує довести до Вашого відома офіційну позицію ріелторської спільноти стосовно цього законопроекту.
        Проект закону, попри запевнення законодавця у настанні численних позитивних зрушень у результаті його прийняття, системно заперечує ключові ідеологічні засади функціонування ринку нерухомості та породжує украй небезпечні соціально-економічні наслідки для учасників ринку, держави та споживачів ріелторських послуг.
        Задеклароване прагнення врегулювати ріелторську діяльність на принципах збалансування зусиль держави та самоорганізації ріелторів у дійсності є виявом невдало замаскованої спроби легалізувати певне об’єднання громадян - Всеукраїнську спілку професійних громадських організацій ріелторів «Ріелторська палата України» - у статусі монопольного регулятора ринку нерухомості. Наділення створеної лише півтора року тому і малоавторитетної у ріелторських колах організації повноваженнями органів виконавчої влади щодо сертифікації та реєстрації ріелторів має очевидною метою позбавити державу значної частини надходжень від ріелторської діяльності та невичерпного джерела поповнення національної скарбниці із зосередженням колосального фінансового ресурсу в єдиному - підконтрольному виключно регуляторові - центрі.
        Віднесення проектом закону до відання зазначеної громадської організації функцій контролю та нагляду над ринком нерухомості залишить державу в особі її уповноважених органів без дієвих важелів оперативного реагування на системні порушення прав споживачів, на свідомі прояви недобросовісної конкуренції та інші зловживання монопольного характеру. Це неминуче обернеться докорінним переділом ринку ріелторських послуг на користь наближених до Ріелторської палати учасників із одночасною дискримінацією тих суб’єктів ріелторської діяльності, які є членами інших галузевих професійних об’єднань. У підсумку, неспроможність держави гарантувати усім суб’єктам господарювання єдиних «правила гри» на ринку нерухомості стане ключовим обмежувальним бар’єром для підвищення прозорості та інвестиційної привабливості даного сегменту економіки.
        Ухвалення законопроекту примусить ріелторів знову доводити своє право на працю – на цей раз перед новоствореним регулятором ринку. Самореалізація фахівців з нерухомості буде поставлена у повну залежність від Ріелторської палати, яка через надані їй повноваження самостійно визначати підстави для зупинення та поновлення дії кваліфікаційних свідоцтв ріелторів набуде права одноосібно обмежувати їх професійну діяльність і маніпулювати учасниками ринку через важелі адміністративного тиску. Цим знищуються основоположні принципи саморегулювання та створюються істотні перешкоди у реалізації підприємницького потенціалу нації, який є головним ресурсом розвитку ринкових відносин.
        Сформована проектом закону система фінансування Ріелторської палати за рахунок численних внесків учасників ринку нерухомості зумовить критичне зменшення рентабельності їх господарської діяльності, що негативно позначиться на обсягах сплати податків та інших загальнообов’язкових платежів до бюджетів. Мінімізація фінансових можливостей суб’єктів ріелторської діяльності породжуватиме ще більш нищівні наслідки: зупинення бізнесу через неможливість прибуткової праці у межах та на підставі закону, втрату ріелторами робочих місць, зростання рівня безробіття та посилення рівня соціальних негараздів у регіонах. Відбудеться сплеск тіньової зайнятості, пошук способів ухилення від оподаткування, криміналізація сфери нерухомості – тих явищ, викорінити які діюча владна команда прагне нещадно та безповоротно.
        Наведене з очевидністю доводить неспроможність законопроекту забезпечити ефективне функціонування ринку ріелторських послуг, його нездатність врегулювати ключові питання організації і здійснення зазначеної діяльності, безсилля у захисті прав ріелторів та споживачів. Сукупність істотних недоліків законопроекту унеможливлює досягнення ним задекларованих у пояснювальній записці сприятливих соціально-економічних та інших наслідків у разі його прийняття парламентом.
        Зважаючи на викладене, переконливо просимо Вас висловити публічну підтримку офіційній позиції ріелторської спільноти членів АФНУ стосовно неприйнятності даного законопроекту та не допустити втілення у суспільне життя законодавчої ініціативи, що заперечує наші спільні надбання на шляху до розбудови сильної та успішної держави.

        Президент АФНУ С. А. Злидень

        #